fredag 24 oktober 2008

Nationella prov är en väldigt bra idé...

Många som är emot nationella prov har ofta som argument "det stressar eleverna", detta är ett argument man har stor förståelse för men det är långt ifrån tillräckligt för att inte ha nationella prov. I vuxenlivet har man press på sig hela tiden ändå och skolan är väl till för att förbereda en inför vuxenlivet?

Hur som helst, mina främsta argument för de nationella proven är att de ger alla elever en rättvis bedömning på vilket betyg de ska ha. Javisst, det finns kriterier som läraren ska följa, men faktum är att detta tolkas på olika sätt av olika lärare delvis beroende på hur bra eller dålig klassen är, i praktiken blir det nästan så att betygen sätts relativt.

Ett annat bra argument för de nationella proven är att skolan blir effektivare, ett exempel på detta är när man börjar läsa exempelvis kemi i gymnasiet, då börjar man om helt från början eftersom det är vanligt med elever som fått bristande undervisning i just det ämnet, faktum är att stora delar av kemi A är grundskolekemi och är det inte oerhört onödigt att läsa om stora delar av kursen? Det är slöseri med resurser och tid och framförallt ger det alla ungdomar rätt till samma kunskap.

1 kommentar:

Unknown sa...

hej. jag och min kompis har ett projekt i skolan, debatt. Vi är för nationella prov, vi har läst ditt inlägg om det och vi tycker den är jätte bra. Vi undrar om du kan säga två argument om N.P till oss.