torsdag 12 juni 2008

Bensin- och dieselpriset

Bensin och dieselpriset når gång efter gång rekordnivåer, i Sverige fungerar detta ganska bra och resulterar ”endast” i hög inflation. Men i Syd- och Centraleuropa ser det annorlunda ut, bland fiskare och lastbilschaufförer har man gått ut i strejk och håller på att lamslå samhället. Deras krav är att bränslepriserna sänks.

Jag anser inte att skatterna på dessa drivmedel bör sänkas, detta löser bara situationen väldigt temporärt och om vi vill ha en lösning som fungerar så bör vi långsiktigt gå över till andra mer hållbara bränslen såsom biogas, metanol, pellets osv. Och på kort sikt ska sparsamhet minska förbrukningen genom mer planerade transporter, järnvägar osv.

Det ovannämnda är nog inga oense om, men frågan är bara varför EU inte gör mer än vad de i dagsläget kan, nu har kommissionen visserligen börjat försöka lösa problemet med bensin- och dieselpriserna på ett sätt som gynnar klimatet. Men löser bara problemet kortsiktigt. Hoppas att andra länder inser vikten av dessa frågor och att de får större prioritet i EU inom en snar framtid.

2 kommentarer:

Vilhelm sa...

meningen med en bil är att den ska gå fort och dra mycket drivmedel... oavsett vilket

Joakim Johnsson sa...

Nej, meningen med en bil är att transportera sig på ett bekvämt, smidigt och snabbt (och inte så snabbt som du brukar köra) sätt.

Jag vet att det var en gnutta ironi i det du skrev...men ändå.