torsdag 27 december 2007

Hejdå Östeuropa


Nu har jag precis läst färdigt boken "Hejdå Östeuropa" skriven av Erik Zsiga. Det har varit en mycket bra bok som gett mig flera timmar underhållning och lärande.

Hösten år 2005 började Zsiga sin resa igenom Östeuropa och intervjudade befolkningen, politiker, företagare och ett massa annat folk från annat håll.
I boken framför han intervjuerna, statistik och sina egna tankar om Östeuropas utveckling efter kommunismens fall. Inte i något fall har utvecklingen varit negativ utan allt går framåt.

Dagens Östeuropa är framtidens Europa, tillväxten, viljan och kreativiteten hos alla är enorm. Snart kommer Östeuropa vara lika ekonomiskt starkt som det övriga Europa.
Även om Sverige idag är bättre på nästan alla håll än Östeuropa kan jag se dem som föredömen. Sveriges invånare har blivit allt för lata, initiativlösa och reformfientligt. Sverige borde ta lärdom av skattesystemen, företagarmöjligheterna och mycket annat som skapar snabbare tillväxt!

1 kommentar:

Maladets! sa...

Hejdå Östeuropa är en bra bok, och den positiva utvecklingen i Östeuropa behöver verkligen lyftas fram. Och visst finns det saker att lära, t.ex. att man kan skicka ut lönebesked med email som man gör i Estland, och inte behöver andvända papepr som i Sverige.

Men ändå... när en bok sägrer att allt bklivit bättre utan undantag så finns det anledning att höja på ögonbrynen. Efter ett och ett halvt år i olika östeuropeiska länder törs jag inte säga att östeuropeiska medborgare, eller stater är mer reformvänliga ellerinitiativrika än svenskar. tvärtom måste Sverige vara försiktig med sin välfärd, den ger en trygghet som gynnar kreativitet i många situationer. tror i varje fall jag ;)