tisdag 3 februari 2009

Idiotisk "miljö"-lagstiftning

I Sverige har politiken fått en överhand och människor förväntar sig att politiker ska lösa problem och inte de själva - de som själva löser problem bättre än inkompetenta politiker.

Ett bra exempel på detta är en lag som säger att matbutiker ska ha en ekologisk variant av varje köttsort man säljer, detta kan låta väldigt bra men i praktiken ger det motsatt effekt. Enligt en släkting som jobbar i livsmedelsbranchsen har sagt att även om en ekologisk variant på låt säga fläskarre finns, så är det ingen som köper den och vad får butiken göra då? De får slänga den.

Detta är ett tydligt exempel på att en reglerad marknad inte fungerar bättre än en fri marknad och det är därför politiker inte ska lägga sig i saker som är högst väsentliga.

söndag 1 februari 2009

Miljömotion

Nu går jag kanske lite off topic, men jag tyckte att detta passade här ändå. Jag har skrivit en motion till min dykklubb och den kan läsas nedan.

Motion angående GVSDKs klimatpåverkan
I dessa tider är klimatet ett oerhört aktuellt och inte minst viktigt ämne. GVSDK är en förening som är en bidragande orsak till detta i och med att nästan allt GVSDK gör i samband med dykning har anknytning till resor som förbrukar energi som oftast är fossil, vilket är en bidragande orsak till klimatförändringarna.

Vi har alla gjort fina dyk i vacker natur, men denna natur och dess ekosystem håller på att rubbas genom klimatförändringarna och naturen vi har idag kanske inte finns kvar för våra barn. Jag vill inte att det skall ske och det tror jag inte någon annan vill heller.

Det vore svårt om inte omöjligt med vår budget dra ner på våra egna utsläpp. Men även om det i dagsläget är svårt att minska våra utsläpp är det inget annat än oansvarigt att inte göra något alls, för det kan man faktiskt!

För att minska vår klimatpåverkan har vi möjligheten att till ett kostnadseffektivt sätt kompensera våra utsläpp. Detta kan göras genom att investera i grön energiproduktion såsom vindkraft, solceller, investeringar i trädplanteringar, köp av utsläppsrätter eller investeringar i forskning och utveckling.

Alla dessa metoder har sina fördelar men de har alla en gemensam nämnare, de skapar ett bättre klimat!

En annan fördel med detta är att andra klubbar runt om i landet kanske tar efter oss, då ger det ännu större effekt.

Fakta: Efter en kort stunds googlande hittade jag en tjänst där man kompensera sina utsläpp med trädplanering, att kompensera för ett ton CO2 kostade enbart 125 kronor! Med andra ord motsvarar det ca 394 liter diesel!

Med anledning av ovanstående yrkar undertecknad på att…

• GVSDKs styrelse klimatkompenserar för klubbens utfärders räkning alla båtutfärder och bilresor till landdyk.
• GVSDK lägger 25 kr/person och år i klimatkompenserande verksamhet.

Joakim Johnsson
09-01-29