måndag 14 juli 2008

Nu vill SSU starta friskola

nyhetskanalen kan man idag läsa en artikel om att SSU vill starta en friskola i Borås. Att SSU som så starkt är emot friskolor själva gör raka motsatsen är att säga emot sig själva, det betyder att de inte tror på sin egna politik.

I första hand handlar det om att sätta eleven och människan i centrum, säger Anders Österberg om varför SSU nu vill starta en friskola.

Detta är som taget ur ett av de borgerliga partiernas skrifter, det kan inte bli liberalare på så få ord. Men det mest paradoxala är ändå att de vill ha den "socialistisk", hur kan man få det att gå ihop med det det jag tidigare skrivit?

Sen kan man ju även fråga sig, är det rätt att näst intill uppfostra socialister? Visst så är det idag tillåtet med religiösa friskolor och då ska det ju naturligtvis även vara tillåtet för politiska organisationer att driva friskolor. Det är fel på systemet, elever ska ha rätt till en politiskt och religiöst neutral undervisning.


torsdag 10 juli 2008

"En ära att betala skatt"

En ganska lång tid har jag tänkt att skriva om detta här, men det har inte blivit av fram tills nu. För ett par månader sedan då jag skrev ett samhällsarbete och intervjuade ett par SSU:are (Johan Büser och Malin Rosvall) inom sakpolitiska och ideologiska frågor.

Inom skattepolitiken rådde givetvis totalt skiljda åsikter, jag frågade dem hur och varför progressiv skatt och enorma skatter kunde rättfärdigas. Svaret blev självklart ”de som har mer kan betala mer”, men en motfråga som jag ställde var ”men är det inte orättvist att andelsmässigt ta mer av rika än de som har mindre”. Svaret jag fick var ”Det är en ära att betala skatt.”.

Frågan som de borde ställa sig själva till detta är; om det nu är en ära att betala skatt, är det då nödvändigt att tvinga folk göra det? Inget tvång skulle väl behövas om det nu är som de säger? Det blir ju mycket rättvisare om de som vill betala skatt kan göra och de som inte vill kan slippa enligt den åsikten? Eller? Rätta mig om jag har fel.

onsdag 9 juli 2008

Pensionssystemet behöver reformeras

Paradoxalt nog har jag intresserats av pensionssystemet trots min föga ålder, detta beror på att jag dagligen jobbar med det. Jag är försäljare av en PPM-förvaltningstjänst och har därmed fått en stor insikt i pensionssystemet. Detta system är dåligt och bör förändras.

18,5% av ens bruttolön går till den allmänna pensionen, detta är oerhört stod andel och denna bör minskas, dessutom har sparandet oerhört dålig avkastning (om man bortser från den lilla PPM-delen) vilket gör att man får en mycket mindre pension än vad man egentligen skulle kunna ha fått, dessutom är det inte rätt att staten tvingar dess medborgare att spara onödigt mycket till pensionen, vill man ha högre pension får man faktiskt ta och spara privat.

Men absolut största felet med den allmänna pensionen är framförallt att det är inte individen själv som bestämmer var ens pengar ska vara placerade, detta strider totalt mot min liberala syn och det är det absolut största problemet med pensionssystemet.

En annan väldigt stor orättvisa i pensionssystemet är arvsvinsten, detta innebär att om man skulle dö innan man hunnit ta ut sina pengar så går ens pengar till de övriga spararna i ens egen årskull (det finns dock ovanliga undantag inom PPM). Denna tanke är väldigt fin, men nere på gräsrotsnivå är den förkastlig. Om man jobbar och sliter hela livet, får ihop till en god pension och sedan inte hinner ta ut den, är det då rättvist att dessa pengar på ett kollektivistiskt sätt delas ut till andra? Nej, pengarna ska betraktas som om de är individens och ska stanna inom familjen.