fredag 29 februari 2008

Vägen till det miljövänliga samhället

Denna debattartikeln skrev jag för att få med i GP, tyvärr valde de inte ut den så jag lägger upp den här istället.

Miljö- och klimathotet är troligtvis den mest omtalade frågan i dagens samhällsdebatt och förmodligen det största hotet mot vårt moderna samhälles framtid. Vänstern propagerar ofta för minskad konsumtion, lägre resursutnyttjande och till ett sparsammare liv. Detta är inget som kommer att fungera i längden, självklart kommer det i viss mån vara bra att spara på resurser, och energieffektiviseringar är något väldigt viktigt men fokus ligger på fel ställe. Som liberal tror jag på människans kreativitet och skaparglädje. Jag vet att företagande, handel och tillväxt kommer skapa de nya anpassningarna som krävs i det miljövänliga samhället.

Vi har gjort det förut och vi ska göra det igen! Människan har klarat av alla stora problem den utsatts för. Några exempel på miljöproblem är svavelutsläppen, freonutsläppen, tungmetallföroreningar osv. Inte vid ett enda tillfälle har vi varit tvingade att sänka vår levnadsstandard, tekniken har räddat oss, tekniken som i sin tur har utvecklats av kreativa företag. Just därför ska vi fortsätta att sträva mot tillväxt som påskyndar utvecklingen av miljövänlig teknik.

Men de fattiga ländernas tillväxt är skadlig eller? Den frågan ställer sig förmodligen de flesta men svaret på lösningen är den samma – tillväxt, företagande och handel. Faktum är att fattiga länder förstör miljön något fruktansvärt i dagsläget på grund av föråldrad teknik som används då länderna är inte har råd att förnya sig, ett bra exempel är utnyttjandet av kolkraftsenergi. Men vår handel bidrar till fattiga länders utveckling och gör dem rikare, vilket gör att de kan satsa på renare lösningar och det är därför vi bör handla mer importerat. Kortsiktigt kommer detta tyvärr att vara skadligt då koldioxidutsläpp kommer orsakas av transporter men detta gör inte handeln skadlig i sig och om vi inte släpper in fattiga länder på vår marknad kommer de aldrig att kunna utvecklas, så enkelt är det. Men handeln fungerar inte rättvist som den gör idag, om alla ska kunna konkurrera på lika villkor krävs frihandel utan tullmurar och att fler länder och individer tar sitt ansvar och gör så att fabriksarbetare får bra villkor.

Vi kan ju även se på vår egen utveckling här i Europa. När Europa industrialiserades utsattes Europa för enorma föroreningar, då framförallt utav svavelutsläpp från koleldning. Men idag ser det annorlunda ut, ny forskning och teknik såsom kärnkraft, solceller, vindkraft och andra miljövänliga energikällor har utvecklats vilket gett oss nya möjligheter. Fast tyvärr ser ju situationen dålig ut i dagsläget tyvärr och detta beror på att man riktat för få ekonomiska styrmedel mot miljöfarlig verksamhet och att omedvetheten varit för stor hos människorna för att något ska göras. Men vi börjar redan nu se ett annat mönster och marknaden för miljöteknik kommer blomma upp totalt inom den närmsta tiden.

Utöver detta så bidrar handeln, tillväxten och företagandet till ett beroende mellan länder som skapar fred och frihet hos alla individer. Detta är något världen bör kämpa för, så är du beredd att dra ditt strå till stacken för en trygg framtid? Det är vi alla skyldiga våra medmänniskor och våra ättlingar, vi har inget annat val.


måndag 11 februari 2008

Alliansens stöd blir större!

Efter att gång på gång ha läst om dåliga opinionsmätningar för alliansen verkar det för en gångs skull ha vänt. Nu är gapet bara ca 13% mellan blocken vilket är en minskning från ca 18%. Man kan ju inte bli något annat än glad, även om gapet fortfarande är för stort. Förhoppningsvis har folk börjat inse att alliansen får Sverige att rulla framåt!