onsdag 28 november 2007

Frankrike, ett enigma av intryck!

Nu har jag varit i Frankrike i 3 dagar och otroligt mycket har haent. Framforallt pa den sprokliga fronten, jag talar naestan flytande franska nu och jag gor enorma framsteg varje dag.

Men det aer so mycket annat aen sproket jag har att tala om, framforallt vill jag popeka att vi har en hel del att laera oss av fransoserna, aeven om i stort sett hela tiden ses som ett foredome for dem.

Till en borjan; kollektivtrafiken! Jag har inte anvaent den mycket men jag har aendo fott intrycket av att den aer baettre aen den vi har i Goteborg, och do aer Strasbourg vaeldigt lik Goteborg po flera saett. For att naemna den storsta fordelen so aer det mycket enklare att ta sporvagnen i stan aen att ta bilen.

Maten aer en annan sak, de aeter inte so forbannat mycket kott som vi gor hemma i Sverige, deras skolmat aer enormt mycket baettre aen den svenska, men den kan fortfarande forbaettras likt allt annat. Jag kan redan nu kaenna att jag mor baettre och det aer nog delvis po grund utav kosten.

Till sist har jag mycket att saega om skolan, aeven om jag inte har enorm kunskap om det franska systemet. Sverige undervaerderar vora fordelar och ser istaellet endast till vora nackdelar. Vad jag fraemst syftar po aer att kritiker menar att kunskapsnivon aer vaeldigt log visserligen staemmer det men vi har kreativitet och sjaelvstaendighet som aer mycket baettre aen nogra ors forsprong i kunskapen. Nu orkar jag inte go in laengre po detaljerna men jag har gett ett skrap po ytan iallafall.

Jag aer ledsen over att jag inte kan skriva de 3 sista bokstaeverna i svenska alfabetet men jag hoppas att det aer laesligt aendo.

Hoppas det gor bra i Sverige!

/ Joakim

onsdag 21 november 2007

Kampanjdag på Hvitfeldtska

Idag har CUF-Göteborg varit på Hvitfeldtska, om ni vill läsa mer så har jag skrivit ett längre inlägg på CUF-Göteborgs blogg, adressen till inlägget är http://cufgoteborg.blogspot.com/ .

tisdag 13 november 2007

Solidaritet

Idag släpptes CUFs riksomfattande kampanj solidaritet. I korta drag handlar den om solidaritet, att alla ska ha samma möjligheter och vad man ska göra åt dem.

Jag tror att detta kommer bli en jättebra kampanj och att det var ett bra ämne och så. Men tyvärr måste jag säga att jag är lite missnöjd, visserligen var det bra saker som togs upp men jag ser hellre att man mer fokuserar på ett område till exempel miljö eller U-shopping som en titigare kampanj hette. Visserligen fokuserade denna kampanjen på att alla ska ha samma förutsättningar men det är ett väldigt brett området.

Men som sagt, det är en väldigt bra idé ändå och den ger en väldigt bred bild av våra åsikter vilket är väldigt bra då man vill värva medlemmar osv.

måndag 5 november 2007

Global forum

Idag har jag varit på global forum. Dagen har varit väldigt intressant, givande men tyvärr långtråkig till och från.

Dagen inleddes med ett samtal mellan Leif Johansson, Mona Sahlin, Cecilia Malmström och Margot Wallström. Det diskuterades lite kort om vilka bilar de hade, och om det är företagarnas eller politikernas ansvar för att förbättra miljön. Förbryllande nog var nästan alla helt överens, en fråga jag ställde mig själv då var varför görs inte mer då!?

Sen angående bilarna, jag reagerade mest på Göran Hägglunds svar att han körde en bensinbil, Mona Sahlin gjorde också det men hon var på väg att byta till en bättre bil för miljön. Jag undrar, hur kan man låta bli att vara så politiskt inkorrekt när man har en så hög maktposition? Pengarna lär ju knappast vara något som helt problem. Senare under dagen när jag minglade runt träffade jag dottern till gröna bilisters ordförande. Hon sa att de flesta politiker kör med bensin. Det är för mig helt ofattbart, är man politiker ska man f*n ta ansvar. Det är för mig en oskriven lag.

Efter inledningen gick jag på ett seminarie där Leif Johansson och Cecilia Malmström medverkande. För mig var det inte särskilt nytt. De var i stort sett överens om det stora hela. Som sagt, satsa på mer hockey och mindre snack!

I ett annat seminarie jag såg på handlade det om förnybar energi. Det var en representant från Kenya, USA och Indien med. Detta var nog ett av de mindre bra seminarierna jag varit på. Informationen som de försökte nå ut med var säkert jättebra, men inte på sättet det framfördes. Det var svårt att förstå Indierns engelska och var inte så bra förberedd med PowerPointen vilket gjorde det hela jobbigt. Kenyanskans engelska var däremot mycket behagligare att lyssna på men tyvärr var det svårt att hänga med då det var väldigt mycket på en gång och hennes PowerPoint innehöll i stort sett bara en massa text. Amerikanen var nog den bästa, han var ju av naturliga skäl väldigt enkel att lyssna på men han hade bara väldigt grundlig fakta och mer bilder på sin PowerPoint.

I det sista seminare jag tittade på medverkade Mikael Karlsson ordförande för svenska naturskyddsföreningen, Anders Biel professor, Göteborgs Universitet, Dag Klackenberg, VD för Svensk Handel och till sist Peter Hjörne, chefredaktör för Göteborgsposten. Temat var ”Vad kan jag själv göra för miljön?” Det kändes som om jag hade hört detta tillräckligt många gånger tidigare för att ta till mig det men det gav mig ändå en annan inblick – Vi människor är tröga på att ändra våra vanor. Men ikväll när jag lagade mat försökte jag vara mer miljövänlig, jag snålade med köttfärsen och tog extra mycket morot och lök i köttfärssåsen istället.

Budskapet jag fått av denna dag är optimism, men tyvärr även lathet hos oss individer. De flesta anser att bättre tekniker är ett måste för att lösa klimatkrisen men paradoxalt nog kommer de inte komma inom en rimlig tid. Jag tänker i alla fall försöka vara mer miljövänlig istället för att vänta på teknikerna.