tisdag 30 oktober 2007

Västtrafik ändrar kollektivtrafikspriserna!

Jag läste nyligen i dagens GP att västtrafik kommer höja priserna efter årsskiftet. I snitt kommer höjningen att bli 2,5% vilket inte är så mycket. Men en höjning är alltid dålig, oavsett hur stor den är.

Men en stor fördel var att de kommer ha lägre priser för ungdomar under 26 år, detta är mycket bra. Vårt kampanjande i Brunnsparken med CUF-Göteborg kanske gav resultat, eller kanske påverkade beslutet. I vilket fall som helst är jag glad att det blir billigare som ungdom att åka kollektivt även om skolan betalar mitt resande under vardagarna.

måndag 29 oktober 2007

Luftbilen, en del av klimatlösningen!

Jag har nyligen fått nys om luftbilen. Det är en bil som drivs av komprimerad luft, den ger alltså inga CO2 utsläpp vid körning, dock kan CO2-utsläpp ske under elproduktionen.

Att se riktigt bra miljölösningar ger mig hopp om att vi kan rädda klimatet. Denna bilen skulle gott kunna tillgodose nästan alla privatpersoners dagliga behov, räckvidden ska vara runt 200 km, farten är dock ganska begränsad till 50 km/h om den ska drivas på luft, men i stadstrafik behöver man inte köra snabbare, och om den ska drivas med förbränningsbränslen är utsläppen ändå betydligt lägre eftersom bilen är väldigt lätt.

Jag hoppas och vill att bilen kommer ut på marknaden så fort som möjligt! Det ska bli riktigt spännande att se hur det kommer gå för den. Så fort försäljning i Göteborg möjliggörs ska jag tjata med pappa om att vi ska provköra den.

Här är en länk till tillverkarens sida. http://www.theaircar.com/

fredag 26 oktober 2007

Decentralisera Frankrike!

Jag läser ju franska som specialinriktning på gymnasiet, detta gör att jag får en relativt bred inblick i Frankrike. Nåväl, igår pratade vi lite om utbildningssystemet men vad jag reagerade mest på var att Nicolas Sarkozy ville centralisera Frankrike ännu mer.

Jag kan ju själv förstå att man som president vill centralisera ett land, men jag förstår inte vad invånarna tycker. Frankrike behöver allt annat än att centraliseras när det är ett så pass stort land, med så olika förutsättningar på olika platser i landet. Nåväl det är inte mitt bekymmer att det är som det är i Frankrike, det angår ju inte mig men jag tycker ändå det är underligt att inga röster höjs.

Reinfeldt kritiserar USA och Kina i klimatdebatten!

Jag läste på text-TV igår att Fredrik Reinfeldt öppet kritiserat USA och Kina, han ska ha sagt något i stil med ”Om USA och Kina får frikort så kommer vi aldrig någon vart med klimathotet”.

Jag fick aldrig någon förståelse om till vilken grad kritiken var, men bara att det är kritik är lysande. Men tyvärr något jag väntat på länge, allt för länge. Hoppas bara att fler makthavande personer tar börjar kritisera USA och Kina så att vi en gång för alla kan få med dem på rätt spår.

onsdag 10 oktober 2007

Sälj inte ut de statliga bolagen, dela ut aktierna till folket istället!

Idag verkar den nuvarande regeringen ha planer på att sälja ut de statliga bolagen, det är något som jag tycker är väldigt bra.

Men jag tycker att jag har ett bättre alternativ, men som kanske är lite svårare att genomföra dock. Istället för att ge oss pengarna från bolagen i form av skattesänkningar så tycker jag att man ska dela ut aktierna till folket istället.

Jag kan se en rad fördelar med detta, framförallt blir de jämnt fördelade mellan hela befolkningen – det hade det aldrig kunnat bli i form av skattesänkningar och det är det mest liberala alternativet, varje individ kan ju göra vad han eller hon själv vill göra med aktierna, utan att någon annan person ovanför bestämmer.

Att individen själv får förvalta över aktierna bidrar i sin tur till en positiv sak, personen lär sig förhoppningsvis hur man bör förvalta större summor pengar. Det skulle verkligen behövas, speciellt i Sverige då genomsnittskapitalet är på ynka 28000 kronor inklusive bostaden!